Vårt utvalg - Hva er kaffe - Historie - Oppskrifter

Cup of Excellence (CoE)

Cup of Excellence er et program som skal belønne de kaffebøndene som vektlegger kvalitet, samtidig som det identifiserer de aller beste partiene fra hvert land. Vår kaffeleverandør har vært invitert som medlem i juryen som består av 15- 20 internasjonalt anerkjente kaffeeksperter. Dette programmet startet i Brasil og har nå spredd seg til flere andre produsentland.
Gjennom CoE har de beste kaffebøndene oppnådd rekordpriser for sin innsats for fremme av kvalitetskaffe. Dette betyr at både de og deres medarbeidere blir i stand til å leve et bedre liv, samtidig som de fortsetter å dyrke sin kaffe etter bærekraftige prinsipper- både for miljø og kaffekvalitet.
Vårt utvalg av CoE- kaffe vil variere, da mange av disse er kun små partier og blir fort utsolgt. Vi har hørt rykter om at nye smaksopplevelser er på vei, spør oss!


Espresso

Half & half espresso
Det beste fra to smaker. Den lyse elegante franskbrente blandet med den mer fyrrige bittersøte italienskbrente. Blandingene blir brent hver for seg, for deretter å bli blander for hånd. Umulig å få frem denne smakskombinasjonen ved å brenne den samtidig.

Italiensk espresso
Kaffe slik den drikkes i Syd- Europa. Sort, glinsende og intens i smaken.
Dette oppnås ved at kaffebønnene brennes noe lengre ved høy temperatur
og dermed frembringer de eteriske oljene i bønnen.
Smaken er fyrrig, bittersøt og meget kraftig.

Franskbrent
Dette er en kaffeblanding med kontinental smak og brenningsgrad,
- slik kaffe drikkes i store deler av Mellom-Europa.
Ved tilberedning på manuelt eller elektrisk espressoutstyr får du en meget god og fyldig espresso. Lett bittersøt og relativt kraftig i smaken, en espresso for de som vil ha en ”litt snillere” smak. Eller prøv den som vanlig filterkaffe eller på presskanna, den fungerer nemlig svært bra til det også.

Malabar espresso
Malabar har vist seg å ha gode egenskaper som espressobrent. Den gir en noe mer sødmefylt smak og har ikke den karakteristiske bittersøtheten som du finner i italiensk espresso. Den er omtrent like kraftig, men er litt mer avrundet.
Dessuten gir den en ekstra fin og fyldig crema.

Kaffeblandinger

Mokka Java
Java/Mocca er en av verdens mest berømte kaffeblandinger.
Blandingen bestod opprinnelig av den elegante Blå Java kaffen og den intense, aromatiske Mocca kaffen.I dagens blanding benyttes også Indonesisk kaffe, men i stedet for Mocca fra Yemen, benyttes utsøkt Etiopisk Mocca kaffe. Kraft og body kjennetegner denne kaffeblandingen. Den eneste riktige avslutningen på et tyngre måltid.

Spesialblanding
Husets spesialblanding består av utvalgte kaffesorter fra Syd Amerika og Østen. Middels fyldig, lav syrlighet med en rund kaffesmak, og en lang fin ettersmak.

Sigarkaffe
Denne blandingen ble opprinnelig sammensatt til årets Tidemann-sigar i 1998, og har siden blitt en meget populær kaffe. Den består av en blanding av Franskbrent, Malabar og Sumatra kaffe. Malabars krydder kombinert med Sumatras sødme gir kaffen en utmerket body. Den franskbrente tilfører blandingen en større smaksintensitet. Egner seg utmerket med sigar eller cognac, eller kanskje en bit mørk, bitter sjokolade.

Koffeinfri kaffe
Blandingen består av Colombia og Santos kaffe, hvor koffeinet er fjernet. Selve prosessen med å fjerne koffeinet er meget komplisert. Mineraler og smakstoffer blir trukket ut av kaffebønnene ved bruk av vann og karbon. Deretter blir disse mineraler og smaksstoffer med unntak av koffeinet ført tilbake i bønnen. Koffeinet i kaffe har en svak stimulerende effekt. Mange unngår kaffe på kveldstid av denne grunn. For disse er koffeinfri kaffe et godt alternativ. Middels fyldig kaffe med rik syrlighet.

Syrefri kaffe
Blanding av Colombia og Brasil kaffe med lavt syreinnhold. Noen får ubehag ved a drikke for mye kaffe. Den syrefrie kaffen er magevennlig og et godt alternativ for mange. Det er viktig å være oppmerksom på at garvesyre utvikler seg i ferdig traktet kaffe som får lov til a stå på varmeplate over tid. Den beste måten å drikke kaffe med lavt syreinnhold på er således alltid å drikke nytraktet kaffe.

Rå santos/minas kaffe
Rå kaffebønner, slik de er før de blir brent. Her kan du forsøke å brenne selv.

Rene kaffesorter  Til toppen

Blå Java
Frisk duft, noe sitrus. Lett og søt kaffe med middels body og intensitet. Har en svak nøtteaktig karakter, men denne er ikke dominant.

Sumatra
Intens og utviklet aroma. Deilig og kraftig Sumatra. Jordaktig preg med hint av lær og tobakk. Den er søt, med masse body, men har allikevel et friskt fruktpreg som særlig trer frem i avslutningen.

Indisk Malabar
God gammeldags Monsooned Malabar er vanskelig a finne. Mer enn noen annen kaffe har Malabar både endret smak og karakter gjennom tidene. En av årsakene til dette er endring av plantematerialet. Malabar AA er sødmefylt, kraftig og tropisk krydderaktig i smak og aroma. Syrligheten er svært lav. I god Malabar AA kjenner man igjen undertoner av sjokolade, kokosnøtt og en anelse av Østens urtehage.

Karnataka
En utmerket avstemt kaffe, smak av friske frukter med søtlige undertoner. Dette er en stilfull og smaksrik kaffe som egner seg ypperlig som ettermiddagskaffe. Dufter av mørk sjokolade.

Colombia Quebradon
Utviklet og moden aroma. Mye fruktsødme med hint av rosiner, fløyelsaktig munnfølelse og en søt og tiltalende avslutning.

Barreiro Farm Brasil
Fruktig og floral aroma. Mye smak av hage med moden fruktpreg. Søt kaffe med bra body og en kompleks og utfyllende munnfølelse.

Dessertkaffe

Dessertkaffe, - kaffe tilsatt smak Den som liker noe søtt, godt og spennende kan finne mange opplevelser i vårt utvalg av dessertkaffe. Her er Irish Cream kaffe, Choko-Cream og mange deilige smaker. Med melk og sukker blir det en hel liten dessert i en kaffekopp. Denne kaffen tilberedes som tradisjonell kaffe og nytes etter et bedre måltid. Synes du smaken blir for mektig er det fullt lov å blande med "vanlig" kaffe. Dessertkaffe lages ved å tilsette naturlige eller naturidentiske smaksessenser til nybrent kaffe. Dette blandes godt og får stå og trekke natten over. Bør som all god kaffe drikkes nybrent og nymalt.

Våre varianter:

Irish cream - kaffe tilsatt smak av wisky, kakao og vanilje.
Choco cream - kaffe tilsatt smak av fløte og sjokoladesmak.
Vanilla Hazelnut - vanilje og hasselnøttsmak.
Irish Mocca - Java mocca piffet opp med litt wisky, kakao, og vaniljesmak.
Til toppen