19.02.2012 - 15:39
MÅNEDENS KAFFE FRBRUAR/MARS
YIRGACHEFFE KONGA, ETIOPIA, ØKOLOGISK
Konga koperativet har 1683 medlemmer, hvor alle er små-bønder som i gjennomsnitt har om lag 5 mål med dyrkbar jord. De dyrker kaffe ved siden av grønnsaker og liknende som familien bruker til mat på gården i tillegg til at de selger det på lokale markeder.

Etiopia har en årlig produksjon på 4,5 millioner sekker. Nesten 50 % av landets produksjon går til nasjonalt konsum, noe som er unikt for et kaffeproduserende land. Yirgacheffe er kjent for å ha et landets mest unike kaffer. Intercropping er vanlig i hele Etiopia, hvor kaffe dyrkes sammen med fiken, krydderplanter, mango og papaya. De etiopiske myndighetene forandret i 2009 måten man handler kaffe i Etiopia. Tidligere kjøpte man kaffer fra individuelle farmer eller kooperativ via en auksjon. Det nye er at kaffene selges basert på grovere inndelte kategorier noe som gjør det umulig å handle små partier direkte fra private møller. Dette er gjort i sammenheng med at de etiopiske myndighetene har registrert varemerket for kaffer fra de ulike kjente regionene i landet så som Yirgacheffe og Sidamo.

Politikerne mener at det nye systemet vil gi fordeler på lenger sikt, gjennom blant annet en høyere snittpris på kaffen fra landet. I tillegg til at de mener at dette kan gjøre slutt på at enkelte uærlige eksportører i større eller mindre grad lar være å betale farmerne for deres kaffe. Utfordringene dette har gitt oss har vært å opprettholde sporbarheten til de enkelte kaffene. Eksporten til Norge har også tatt lenger tid og vært mer problematisk enn tidligere år, men når kaffen først har kommet i hus har den holdt det samme forventede høye kvalitet som tidligere. Så får man bare håpe at disse reguleringene får den virkningen de etiopiske myndigheter ønsker.

SMAKSBESKRIVELSE
Aromaen er floral med preg av sjasmin og bergamot. Kaffen har en smak av søte røde bær samt lime, og gir asossiasjoner til Earl Grey te. Syrligheten er leskende med en fløyelsaktig og lett kremete munnfølelse. Ettersmaken er ren, sødmefull og lett.

YIRGACHEFFE KONGA
Produsent: Konga Coopration
Distrikt: Yirgacheffe
Høyde over havet: 1800-2300
Bønnetype: Typica
Innhøstning: Oktober - januar
Prosessering: Vasket og soltørket
Tilbake