15.04.2013 - 11:04
MÅNEDES KAFFE APRIL/MAI
MADAN ESTATE AA PNG KAFFE
Madan ligger ca 20 kilometer utenfor Mount Hagen, den største byen i Western Highlands. I 2003 kjøpte Highlands Arabicas Ltd. opp farmen, etter år med en rekke forskjellige eiere. Eierne Paul Pora og Aarlie Olson Hull har gjennom de sener år fått plantasjen på fote igjen. I dag er Madan en av de få privateide kaffefarmene i Papua Ny Guinea. Plantasjen er på 320 hektar, hvor 220 hektar går til kaffedyrking. I hovedsak dyrkes Typica (90 % Blue Mountain art), Arusha står for 8 % (en Bourbon art fra Tanzania) og 2 % Mundo Novo (en Bourbon-Typica hybrid fra Brasil). I tillegg til å drive denne plantasjen styrer Highlands Arabicas andre eiendommer for forskjellige tredjeparter. Dette har ført til at Highlands Arabica har blitt et agrikulturelt sentrum for kaffedyrkning, prosessering og eksport. Farmen har over 400 fast ansatte. I innhøstningsperioden øker antallet arbeidere.

Paupa Ny Guinea som kaffeprodusernde nasjon er relativ ung. Kaffe ble første gang plantet ut i The Highlands i 1950. Papua Ny Guineas fruktbare høyland er som skapt for kaffedyrkning. Ideelle forhold i 1000-2000 meter over havet med store nedbørsmengder og mineralrik vulkansk jord.


SMAKSBESKRIVELSE
Kaffen har en smak og aroma av saftede mørke bær, blodappelsin og rabarbrasuppe. Man finner en saftig og integrert syrlighet i kaffen og den har en kremete og bløt munnfølelse. Kaffen har en stor smakskonsentrasjon og ettersmaken er ren, varmende og søt.

MADAN ESTATE AA
• Farm: Madan Plantation
• Farmer: Highlands Arabicas Ltd.
• Region: Wahgi Vally/Mount Hagen
• Distrikt: Western Highlands Provinsen
• Høyde over havet: 1600-2000 meter
• Bønnetype: Typica, Arusha og Mundo Novo
• Prosessering: Vasket og soltørket
Tilbake