10.09.2010 - 14:00
MÅNEDENS KAFFE SEPTEMBER
KOTORDIE ESTATE PEABERRY
Balanoor Plantations Ltd. eies og drives av Ashok Kuriyan. Balanoor består av flere kaffeplantasjer, deriblant Kotordie Estate som utgjør 40 hektar med kaffetrær. En av Balanoors vaskestasjoner ligger på Kotordie Estate, og denne prosesseringsenheten heter Kotordie Coffee Curing Works, som blir brukt av flere plantasjer. Kaffen er vasket og naturlig fermentert. Første del av tørkingen skjer i skyggen på hevede senger. Deretter blir kaffen soltørket.
Vi har arbeidet i flere år med Ashok Kuriyan. Kaffen er godt ivaretatt og prosessert helt separat for oss. Ashok Kuriyan har vist over år at han er en meget stabil produsent, som øker både kvaliteten og særpreget på kaffen fra år til år.

Kaffen er en såkalt peaberry. Det vil si at det kun har vært en bønne i kaffebæret. Normalt er det to kaffebønner i hvert bær. I tidligere tider ble ofte peaberry kastet, da den ble ansett for å være en dårlig kaffe. Dette endret seg gjennom årenes løp Nå anser mange peaberry for å være en mer intens på smak. Under innhøstingen vil 5-10 % av bærene kun innholde en bønne. Etter prosessering og tørking blir bønnene sortert ut og pakket i separate sekker, for så å bli solgt som peaberry.

SMAKSPROFIL
Kaffen har en aroma preget av nøtter, tobakk og mørk sjokolade. Smaken er overraskende leskende for å være en kaffe fra India, med preg av saftede bær, mørk sjokolade og kandiserte appelsiner. Syrligheten er varm og saftig og gir assosiasjoner til godt moden ananas. Kaffen har medium munnfølelse og medium body. Avslutningen er lett, leskende og sødmefull.

KOTORDIE ESTATE
• Farm: Kotordie Estate
• Produsent: Ashok Kuriyan, Balanoor Plantations & Industires Ltd.
• Region/Distrikt: Karnataka, Chikmagalur
• Høyde over havet: 1200 meter
• Bønnetype: SL 795/ Peaberry
• Prosessering: Vasket, soltørket
Tilbake