Vårt utvalg - Hva er kaffe - Historie - Oppskrifter


Espresso

1 shot espresso, 6,5 - 7,5 g kaffe pr. kopp (40 ml)
Skal tilberedes slik at den får et jevnt, gyldenbrunt skumlag på 3-4mm
over hele koppens overflate (Crema)

Cortado
1 shot espresso i en espressokopp.
Fyll opp med steamet melk.

Espresso Con Panna
1 shot espresso.
1 spiseskje krem på toppen.

Ristretto
En kort espresso.
1 shot espressokaffe
Stop maskinen manuelt etter ca 50 % av tiden. (10-12 sekunder)

Espresso Lungo
En lang espresso.
1 shot espresso i en kaffekopp.
Når maskinen stopper, start den igjen og kjør enda i ca 10 sekunder.
Stopp maskinen manuelt.

Macchiato
1 shot espresso
1 spiseskje med melkeskum på toppen.
Alt: Fyll opp et stort glass med 50/50 varm melk/melkeskum.
1 shot espresso tilberedes i en liten stålmugge.
Hell den ferdige espressoen forsiktig og rolig ned i melken midt i glasset.
Riktig tilberedt legger kaffen seg som et midtskill i en tredelt kaffedrikk.
Morsom effekt, men egner seg kun om man serverer macchiato i glass!

Americano
1 shot espresso servert i en kaffekopp.
Fyll opp med 50 % varmt vann.
Alt: Fyll varmt vann i kaffekoppen, hell over 1 shot espresso.
Cremaen skal flyte opp å legge seg som et lokk på kaffen.

Cappuccino
1 shot espresso 1/3 steamet melk 1/3 steamskum
Dryss med cappuccinostrø eller sjokoladepulver på toppen.
Serveres i glass eller kopp, toppet med melkeskum.

Cafe au Lait
1 shot espresso
Fyll opp med oppvarmet melk.
Alt: Tynt (1cm) med melkeskum på toppen.
Det finnes et utall oppskrifter på Cafe au lait, men vi sier at den skal tilberedes på basis av mørkbrent kaffe.

Caffe Latté
1 shot espresso
Fyll opp med steamet melk.
Variasjon 1: Tynt lag med melkeskum på toppen.
Variasjon 2: Fyll opp med blandingen av varm melk og melkeskum.
Evt tilsett sirup etter smak.

Caffe Mocha

2-3 mål (stål kaffemål) DaVinci Sjokoladesaus (Alt: sjokoladepulver eller revet sjokolade)
1 shot espresso Rør ut. Fyll opp med steamet melk.
Tynt lag med melkeskum på toppen.

Varm Sjokolade
2-3 mål med DaVinci Sjokoladesaus (Alt: sjokoladepulver eller revet mørk sjokolade)
Fyll opp med steamet melk. Gjerne litt melkeskum på toppen.
Dekorer med Kremfløte og sjokoladepulver.


Uttrykk


1 shot espresso - 4 cl
Enkel / dobbel - Brukes som regel som betegnelse for ett eller to shot espressokaffe.
Liten / stor - Brukes som regel som betegnelse for liten eller stor porsjon.(kopp)
Wet cappuccino - En porsjon med høy andel varm melk i kaffedrikken.
Dry cappuccino - En porsjon med høy andel melkeskum i kaffedrikken.

Malingsgrader

- Kokemalt: til kaffekjele, ca 70g per liter vann - trekkes i 6 min.
- Presskanne: til presskanne, ca 60g per liter - trekkes i 4 min.
- Filtermalt: til kaffetrakter, følg anbefalning fra produsent.
- Espressokanne: til espressokanne på plate, fyll filteret helt opp.
- Espressomaskin: prøv standardgrad først, alle maskiner har forskjellige behov.
- Tyrkisk/snus: til de som vil ha finere malt kaffe i trakteren for maksimal smak.
  Brukes også til tyrkisk kaffe.
- Perkulator: prøv presskannemalt. Blir ikke resultatet kraftig nok, prøv finere maling, eller kraftigere kaffe.

Tips: Har du kvern selv? - Ingenting lukter som nymalt kaffe. hele bønner holder lenger enn malt kaffe. Pakk gjerne kaffeposen godt inn og legg den i fryseren, ta bare ut etter behov. Fryseren tredobbler holdbarheten! Tenk også på at jo mørkere brent kaffebønnene er jo kortere holdbarhet har de.

Til toppen